maanantai 3. tammikuuta 2022

Rakkautta, politiikkaa ja mysteeri Itä-Berliinissä



 Meri Valkama: Sinun, Margot. 556 sivua, WSOY.

Viime vuoden yllätyksellinen arvostelu- ja myyntimenestys on kaikki kehunsa ansainnut. Meri Valkaman esikoisromaani Sinun, Margot on täyteläinen kattaus rakkautta, politiikkaa, aatehistoriaa ja muistin petollisuutta. Se on myös huumaavan taitavasti kirjoitettu trillerin kaltainen kertomus yrityksestä selvittää perhettä kohdannut mysteeri.

Romaanin nykyaika sijoittuu vuoteen 2011. Vilja Siltasen isä on kuollut äkillisesti. Hänen jäämistöstään löytyvä kirjenippu pakottaa Viljan selvittämään, mitä perheelle tapahtui, kun he 1980-luvun alussa muuttivat DDR:ään Itä-Berliiniin. Viljan isä Markus aloitti silloin kommunistisen Kansan Voiman kirjeenvaihtajana pää ja sydän täynnä aatteen paloa. Lehden esikuva lienee Tiedonantaja, ei Kansan Uutiset.

Vähitellen onnellinen perhe-elämä sosialistisessa paratiisissa suistuu kuitenkin raiteiltaan, sillä Markus rakastuu palavasti perhetuttava Luiseen. Juuri Luisen Markukselle vuonna 1989 lähettämät kirjeet johdattavat Viljan mysteeriä selvittämään. Niissä kaikki henkilöt esiintyvät salanimillä. Luise itse on kirjeiden Margot ja Markus on Erich. Siis niin kuin DDR:n pitkäaikaiset johtajat Erich ja Margot Honecker.

Näistä aineksista Meri Valkama kietoo lukijansa yli 500 sivuksi matkalle, jonka ei toivoisi päättyvän. Itse lapsena Itä-Berliinissä asuneena hänellä on kosketus muurin takaiseen todellisuuteen ja sosialistiseen arkeen, joka oli paljon muutakin kuin Stasia ja mielipidevainoa. Se oli myös ilmaista päivähoitoa, lääkäripalveluita ja lääkkeitä. Tavallista arkea, suuria ja pieniä tunteita. 

Valkama antaa myös äänen niille, joiden mielestä Saksat eivät yhdistyneet, vaan DDR pakkoliitettiin Saksan liittotasavaltaan.

Sinun, Margot on kauniisti ja vetävästi kirjoitettu. Samalla kun Vilja etsii totuutta isästään, hänelle avautuu totuus itsestäänkin. Vietettiinkö lomia sittenkään Loddinissa oman perheen kesken? Miksi Vilja on niin vieraantunut äidistään Rosasta? Mikä oli Luisen rooli hänen lapsuudessaan? Tämän kaiken avautuminen on kuin mitä nautinnollisimman trillerin lukemista. Siihen sekoittuu vielä epävarmuus edesmenneestä isästä. Löytyykö hänen nimensä Stasin arkistosta ikävissä merkeissä?

Martti Ruokosen suunnittelema upea kansi johdattaa lukijan yhteen vuoden 2021 suurimpaan lukuelämykseen. Oma jo sinällään mahtava kirjavuoteni sai kerrassaan loisteliaan huipennuksen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti