torstai 2. joulukuuta 2021

Rento komisario Laurenti tuo valoa pimeyteen Veit Heinichen: Kuolema odotuslistalla (Tod auf der Warteliste). Suomentanut Anne Kilpi. 414 sivua, Kustantamo Huippu.

Tässäpä dekkari, joka on kuin vastakohta synkälle nordic noirille. Tosin Veit Heinichenin kolmas Proteo Laurenti -dekkari ilmestyikin alunperin vuonna 2003, jolloin pohjoisen ikuisesta marraskuusta ei vielä fiktiossa tiedetty mitään. Lajityypin kantaäiti, tanskalainen Rikos-tv.-sarja alkoi vasta vuonna 2007.

Heinichen käsittelee synkkiä aiheita, kuten köyhyyttä, ihmiskauppaa ja köyhyyden aiheuttamaa elinkauppaa, mutta rennolla ja mehukkaalla otteella. Sen takaa ennen kaikkea hänen päähenkilönsä komisario Proteo Laurenti Italian Triestessä. 

Hänkin on vastakohta myöhempien aikojen ahdistuneille fiktiokomisarioille. Laurenti nauttii estoitta hulppeasta talostaan, kauniista vaimostaan, kroatialaisesta rakastajattajattarestaa ja hyvästä ruuasta. Laurenti on Donna Leonin Guido Brunettin sukulaissielu. Sarjan kolmannessa osassa hän tykästyy vielä eläkkeelle jääneeseen poliisikoiraankin.

Veit Heinichen yhdistää yhteiskunnallisen draaman päähenkilönsä kepeään elämänasenteeseen tinkimättä tippaakaan kunnioituksesta sen epätasa-arvoisuuden uhreja kohtaan, jotka romaanissa huijataan triesteläiselle kauneusklinikalle myymään munuaisensa jonkun rikkaan tarpeisiin. Bisnes on kylmää ja ihminen pelkkää kauppatavaraa, kun varaosiksi ryöstetään muitakin elimiä.

Ja kyllä Laurentista löytyy toinenkin vaihde, kun sontatunkion löyhkä yltyy sietämättömäksi. 

Heinichenin eloisassa kerronnassa tarinan molemmat sävyt ovat hyvin tasapainossa. Suomentaja Anne Kilpi on tehnyt hienoa työtä tavoittaessaan kirjailijan nykykatsannossa raikkaan ominaislaadun.

Kuolema odotuslistalla käy myös Triesten matkailumainoksesta, niin rakastunut saksalaissyntyinen, mutta Triestessä asuva Heinichen tuntuu olevan kotikaupunkiinsa. Monien kulttuurien risteyksessä sijaitsevan Triesten naapureita ovat Kroatia ja Slovenia.

Vuonna 2003 ilmestyneessä kirjassa kuvataan hyvin myös Italian ja Triesten poliittista ilmapiiriä äärioikeiston vahvistettua otettaan. Maan pääministerinä toimi tuolloin Silvio Berlusconi.

Valoisuudessaan Kuolema odotuslistalla on mitä parhainta dekkariluettavaa vuoden pimeimpiin viikkoihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti