maanantai 29. marraskuuta 2021

Poliisi johtaa toisia poliiseja harhaan nautittavassa trillerissä Toinen siskoPeter Mohlin & Peter Nyström: Toinen sisko (Den andra systern). Suomentanut Jänis Louhivuori. 368 sivua, Bazar.

Peterit Mohlin ja Nyström säväyttivät vuosi sitten trillerillään Viimeinen elämä. Juuri ilmestynyt Toinen sisko vahvistaa, että he haluavat avata omia polkujaan ruotsalaiseen dekkariin. Todistajansuojeluohjelman kautta FBI:stä Karlstadin poliisiin siirtynyt John Adderley joutuu uutuudessa vielä pahempaan pinteeseen kuin esikoisessa.

Viimeisessä elämässä rikkaan tytön katoamistapausta selvittänyt John Adderley joutui luovimaan oikean ja väärän rajamailla suojellessaan siitä epäilty Billy-veljeään. Toisessa siskossa menneisyys on saavuttanut Johnin. Hänen peitehenkilöllisyytensä on paljastunut ja nigerialainen huumekartellia johtanut Ganiru hakee kostoa.

Kirjalle nimen antaneessa jutussa taas uudenlaisen deittipalvelun kehittäneistä siskoista toinen, Stella Bjelke, murhataan ja toinen, kasvoistaan ruhjoutunut ja viinaa ryystävä Alicia Bjelke, joutuu kiipeliin.

Dekkarin koukku on siinä, että sen kaikki henkilöt osoittautuvat vähitellen tavalla tai toisella vastenmielisiksi. Silti Mohlin ja Nyström panevat lukijan kädet hikoamaan jännityksestä heidän puolestaan.

Esikoisteoksessa sympaattisena esitetty John Adderley joutuu omassa taistelussaan henkensä puolesta uhraamaan ystäviään ja sitten johtamaan tutkimuksia harhaan pelastaakseen nahkansa myös lailta. Osana harhaan johtamista hänen on estettävä totuuden paljastuminen Stella Bjelken murhasta.

Takaumissa Alicia Bjelken kasvojen ruhjoontuminen saa selityksensä, samoin siskosten sairas suhde ja holtiton käytös. Oikeastaan pahan pitäisi saada palkkansa, mutta jollain kierolla tavalla Mohlin ja Nyström kääntävät asetelman päälaelleen.

Ruotsalaisia dekkareita suomennetaan aivan liikaa. Suuri osa niistä on joko väkivallalla mässäilyä tai varman päälle tehtyjä rutiiniteoksia. Siksi on niin suuri ilo lukea tällaisia tulokkaita. Otetaan riskiä, käännetään asetelmia ylösalaisin, luodaan kompleksisia hahmoja, luotetaan lukijan oivalluskykyyn. 

Kirjan lopussa Mohlin ja Nyström vihjaavat, etteivät Addlerleyn ja hänen lähipiirinsä pulmat lopu tähän. Ensi syksynä on taas lupa odottaa tavallista kekseliäämpää jännäriä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti