maanantai 13. helmikuuta 2023

Nainen astuu bussista Anneli Kannon valjussa esikoisdekkarissa


 

Anneli Kanto: Haihtuneet. 254 sivua, CrimeTime.

John Sturgesin jämerässä klassikkoelokuvassa Mies astui junasta (1955) Spencer Tracyn esittämä yksikätinen mies saapuu tuppukylään selvittämään siellä tapahtuneen vääryyden. Anneli Kannon odotetussa esikoisdekkarissa Haihtuneet henki on sama, mutta kulkuväline on bussi, ja Kirkkojärven kirkonkylään siitä astuu näyttävä punatukkainen nainen. Hän käyttää nimeä Noora Näkijä ja kutsuu itseään meedioksi.

Kanto on historiallisten romaanien taitaja. Toissa vuonna ilmestynyttä Rottien pyhimystä myytiin niin, että uutta painosta jouduttiin odottamaan viikkoja. Moni matkusti kirjan innoittamana varta vasten Hattulaan katsomaan vanhan kirkon maalauksia. Niin tein minäkin.

Dekkarikentälle astuu siis poikkeuksellisen kiinnostava nimi.

Kirkkojärven elämänlanka oli väritehdas. Sen lakkauttamisen myötä koko paikkakunta on nuupahtanut. Eloa on vain veripuhtaiden uskonlahkossa, jonka hurmoksellisiin kokouksiin tullaan bussilasteittain muiltakin paikkakunnilta. Luukas Markussonin johtama lahko kieltää keinokuituihin pukeutumisen ja eineksien syömisen. Henkilökohtaiseen vaurastumiseen se suhtautuu suopeasti. Hierarkia lahkossa määräytyy veriryhmän perusteella.

Väritehtaan johtaja on kadonnut kuusi vuotta sitten. Samaan aikaan paikkakunnalta katosi kaksi nuorta naista. Poliisi ei pystynyt selvittämään asiaa. Pystyisikö Näkijä, jolla on sanomansa mukaan yhteys henkimaailmaan ja vainajiin? 

Noora Näkijän sekaantuminen pienen piirin hallitseman paikkakunnan asioihin saa aikaan hämmennystä ja epäluuloja. Aivan kuin elokuvassa Mies astui junasta, bussista astunut nainen saa tuta, että ulkopuolista ei kaivata nuuskimaan asioita.

Noora on arvoituksellinen nainen. Onko hän "oikea" meedio vai onko näkeminen vain esitystä, jolla hän pääsee pureutumaan Kirkkojärven salaisuuksiin, joihin kolmen ihmisen katoamisen lisäksi kuuluu epätavallisen suuri kuolleisuus syöpään? Ainakin hän toimii kuin yksityisetsivä tehdessään tutkimuksia ja etsiessään johtolankoja.

Haihtuneet on kyllä dekkari. Alalaji voisi olla mysteerijännäri. Harmi vain, ettei teoksessa ole kunnon mysteeriä, eikä jännitystä senkään vertaa. Meedion ja uskonlahkon kautta Anneli Kanto pohtii uskontojen ja uskomusten vaikutusta ihmisten elämään, mutta ei pääse siinä kovin pitkälle, koska teos on niin epäuskottava ja pinnallinen, kerronnallisesti valjukin. Edellä mainittujen teemojen lisäksi hän raapaisee pienen pitäjän kunnallispoliittisia kähmintöjä ja ylipäätään vallankäyttöä, mutta kaikki jää idulleen, ja on kovin ennalta arvattavaa. 

Kolmen henkilön katoamisten loppuratkaisun Anneli Kanto juoksuttaa läpi niin nopeasti, ettei sekään ehdi tuntua miltään.

Haihtuneet on kolmiosaiseksi suunnitellun Näkijä-sarjan ensimmäinen osa. Loistavan Rottien pyhimyksen jälkeen se on pettymys.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti