tiistai 16. kesäkuuta 2020

Jan-Erik Fjell kieputtaa lukijan pyörryksiin neljännessäkin dekkarissaan

Jan-Erik Fjell: Saalistaja. Suomentanut Hanna Arvonen. Harper crime 2019, 399 sivua.


Kannessa lukee, että Jan-Erik Fjell on Norjan dekkarikuningas. Voi olla, mutta se voi olla moni muukin. Norja on uusi 1990-luvun Ruotsi dekkarimielessä. Uusia kykyjä tulee markkinoille ja tasoa riittää.

Saalistaja on Fjellin neljäs Anton Brekke -dekkari. Kaksi aiempaa olen arvioinut täällä. Taso on säilynyt Fjellin muuttaessa hieman kerrontatapaansa. Aiemmissa kaukana menneisyydessä tapahtuneiden rikosten jäljet johtavat tapahtumiin tämän päivän Norjassa. Menneisyydestä löytyy avain Saalistajankin tapahtumaketjuun, mutta eri tavalla.

Saalistajan asetelma on hyvä, suorastaan erinomainen. Huumekauppias Oscar Fiva vapautuu vankilasta kahdeksan vuoden jälkeen. Murhatuomiolta putoaa pohja pois, kun hänen murhaamakseen oletetun Henrik Zahlin tuore ruumis löytyy vasta nyt. Oscar oli ansainnut istua vankilassa, mutta tuomio tuli väärästä rikoksesta.

Mitä oli tapahtunut? Väärensikö juttua tutkinut poliisi todisteita, kun ei pystynyt narauttamaan Oscaria huumekaupoista?

Komisario Anton Brekke pääsee jäähyltä Fredriksstadin järjestyspoliisista rikospoliisi Kriposiin tutkimaan mennyttä tutkintaa. Tapansa mukaan hän ei voi pitää näppejään erossa tuoreesta murhatutkinnastakaan. Kuka murhasi Oscar Fivan vanhan rikoskumppanin Henrik Zahlin? Miksi? Missä hän oli menneet kahdeksan vuotta?

Ja mitä tekemistä kuolleen laivanvarustajan palkkaamalla salamurhaajalla on kaiken tämän kanssa?

Mestariluokkaan kuuluva Jan-Erik Fjell pyörittää ja harhauttaa Anton Brekkeä eli lukijaa parhaan taitonsa mukaan. Matto vedetään jalkojen alta juuri kun luulit ratkaisseesi arvoituksen. Viimeinen iso käänne tulee kirjan viimeisessä lauseessa. Täydellistä.

Ainoa kysymysmerkki liittyy siihen, miksi HarperCollins Nordic näkee vaivaa julkaista Fjellin hienoja dekkareita suomennoksina, kun se ei pane tikkuakaan ristiin niiden tunnetuksi tekemiseksi. Kirjojen arvosteluja ei juuri näy, markkinointia ei senkään vertaa, vaikka kyseessä on dekkarisarja parhaasta päästä.

1 kommentti:

  1. Olen kyllä täysin samaa mieltä tuosta kustantajan passiivisuudesta. Itse olen sarjaa lukenut ja todennut aivan saman asian!

    VastaaPoista