tiistai 2. kesäkuuta 2020

Rikospoliisin dekkarissa on elämän makua ja yllätyksellisyyttä



Niko Rantsi: Sinun puolestasi vuodatettu. 346 sivua, Tammi.

Senhän arvaa, että kun rikospoliisi kirjoittaa dekkarin, on poliisitoiminnan kuvaus uskottavaa ja realistista. Sitä en olisi arvannut, miten hyvin keskusrikospoliisin ylikonstaapeli Niko Rantsi kehittää tarinaa ja henkilökuvia. Turhan konstikkaasti nimetty esikoisdekkari Sinun puolestasi vuodatettu kertoo rikosten maailmasta poliisiromaaniksi poikkeavalla tavalla: kaikki jutut eivät välttämättä pääty, kadonneet löydy ja paha saa palkkaansa. Juttuun jollain lailla kytköksissä olevien elämä jatkuu epävarmuudessa.

Rantsin dekkarin keskushenkilöitä ovat järjestyspoliisin kenttäjohtaja Veli-Matti Suojanen, jonka elämän häntä vainoava kostaja yrittää pilata sekä lapsuudenystävä Jussi Lehto, joka bisnesvelkojensa takia on sekaantunut liian kovaan peliin. Samaan aikaan Espoon rikospoliisi KRP:n tutkijoiden tuella selvittää Kirkkonummelta löytyneen vainajan tapausta. Murha tai ainakin tappo. Vähitellen jutut kietoutuvat toisiinsa.

Aluksi Rantsi kuvaa poliisitoimintaa niin tarkasti, että huolestuttaa, meneekö tämä nippeliksi. Ei mene, kun päästään kunnolla liikkeelle. Tarinassa on käänteitä, yllätyksellisyyttä ja etenkin Jussi Lehdon kujanjuoksussa myös kovaa imua. Henkilöt ovat hyvin rakennettuja. Heillä on muutakin kuin työ - kokonainen elämä. Kovien juttujen tutkijana marinoituneella Rantsilla on myös herkkyyttä poliisin läheisten ja rikosten uhrien omaisten uskottavalle kuvaamiselle.

Teos etenee lyhyin luvuin toukokuusta 2019 tämän vuoden puolelle päivä kerrallaan. Päivä kerrallaan -rakenne on poliisiromaanille tyypillinen varmaankin siksi, että se yksinkertaisesti toimii. Niin tälläkin kertaa.

Teoksen loppu antaa ymmärtää, että jatko-osa on jo tekeillä. Toivottavasti ei, sillä Sinun puolestasi on vaikuttava juuri tällaisena. Niko Rantsi osoittautuu niin osaavaksi dekkaristiksi, että häneltä haluaa lukea kokonaan uuden tarinan.

Sinun puolestasi vuodatettu on vahva esikoisdekkari ja dekkarina yleensäkin alkuvuoden 2020 parhaimmistoa. Nimi mieleen, kun Suomen Dekkariseura taas ensi talvena palkitsee vuoden parhaan dekkarin ja esikoisdekkarin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti