tiistai 29. lokakuuta 2019

Sven Westerbergin todellinen helmi Ruotsista

Sven Westerberg: Vaikeneva nainen (Judinnans tystnad). Suomentanut Laura Jänisniemi. 284 sivua. Blue Moon.
Julkaistu Kansan Uutisissa 25.10.2002.

Vanha nainen ampuu noin vain kadulla vastaan kävelleen nuoren miehen Göteborgissa. Kumpikaan ei ole koskaan tavannut toisiaan eikä heillä ole mitään yhteistä. Nainen, Ester G. ei suostu sanomaan sanaakaan tapauksesta.
 Oikeuspsykiatri Hanna Skogholmilla on visainen tehtävä edessään, mutta juutalaisen Ester G:n elämää takaperin seuraamalla vastauksiakin alkaa löytyä. Sodan aikana Kööpenhaminassa koettu vaino ja ruotsalaisten uusnatsien tuoreet tempaukset kietoutuvat yhdeksi vyyhdeksi, jonka läpi tapausta on tarkasteltava.
 Mutta kaikki eivät katso hyvällä Hanna Skogholmin selvityksiä, sen hän saa perheineen kokea.
 Sven Westerbergin toinen suomennos on hyytävän hyvä. Vaikeneva nainen on aivan loistokas osoitus siitä, miten rikoskirjallisuuden kautta voi tehokkaasti kuvata yhteiskunnallisia ilmiöitä.
 Westerberg on taitava kirjoittaja, joka samassa kirjassa pystyy kuvaamaan ihmisiään kaunokirjallisella tarkkuudella ja luomaan pirullista jännitystä. Se miten hän tässä kirjassa kuorii Ester G:n elämää kerros kerrokselta auki, on mestarin työtä.
 Mutta mitä kertoo Ruotsista se, että syksyn kahdessa uutuusdekkarissa aiheena on yhteiskunnassa piilevä fasismi? Natsejahan kuvaa myös Henning Mankell uusimmassa kirjassaan Tanssinopettajan paluu. Kumpikin kirja ilmestyi kotimaassaan toissa vuonna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti