keskiviikko 30. lokakuuta 2019

Vara-Grisham viihdyttää


Brad Meltzer: Miljonäärit. Suomentanut Raimo Salminen. 436 sivua. WSOY.
Julkaistu Kansan Uutisissa 14.10.2003.

Jos tämän syksyn John Grisham tuli jo luettua ja tekee mieli lisää samanlaista menoa, niin kannattaa tarttua Brad Meltzerin toiseen suomennokseen Miljonäärit. Ei se Grishamin parhaiden rinnalle nouse, mutta tarjoaa saman henkistä viihdettä muutamaksi illaksi.
 Nyt liikutaan lakimiespiirien sijaan pankkimaailmassa. Yksityispankissa työskentelevät veljekset Charlie ja Oliver Caruso saavat tilaisuuden tehdä täydellinen rikos. Unohdetulla kuolleen miehen pankkitilillä lojuu kolme miljoonaa dollaria odottamassa ottajaansa. Niiden kääntäminen omalle tilille on se täydellinen rikos. Täydellinen siksi, ettei kukaan saa tietää rikosta koskaan tapahtuneenkaan.
 Amatöörivarkaat suorittavat huijauksensa, mutta mikään ei olekaan miltä näyttää. Eihän se koskaan ole tällaisissa trillereissä.
 Veljesten tilille siirtyykin yli 300 miljoonaa dollaria, joilla on muitakin ottajia. Alkaa kiihkeä kilpajuoksu, jossa veljesten panoksena eivät enää ole miljoonat, vaan oman hengen säilyttäminen.
 Miljonäärit on melkein kirjan mittainen takaa-ajotarina, jossa Meltzer vaihtelee takaa-ajajien ja takaa-ajettavien näkökulmaa. Kirja sopii vauhdikkaitten trillerien ystäville, jos mitään parempaa ei ole tarjolla, sillä kokonaisuutena Miljonäärit on melko tyhjänpäiväinen tarina.
 Brad Meltzer itse torpedoi mahdollisen jännityksen syntymisen turhan kepeällä kirjoitustyylillään.
 Entä voisiko kirjassa tehty pankkihuijaus onnistua Yhdysvalloissa oikeasti? Ilmeisesti, sillä Brad Meltzerillä on kirjan lopussa ennätykselliset kolme ja puoli sivua kiitoksia paitsi kaikille sukulaisilleen myös pankkimaailman asiantuntijoille.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti