tiistai 29. lokakuuta 2019

Pimeyden virta on vuoden dekkari


Rennie Airth: Pimeyden virta (River of Darkness). Suomentanut Jaakko Kankaanpää. 413 sivua. Blue Moon.
Julkaistu Kansan Uutisissa 25.10.2002.

Jyväskyläläinen pienkustantamo Blue Moon näyttää jälleen kyntensä. Laatudekkareiden kustantamo on törmännyt todelliseen löytöön ja julkaissut mitä ilmeisimmin vuoden parhaan rikosromaanin Suomessa.
 Rennie Airthin esikoiskirja Pimeyden virta tyrmää tyylillään, karmii selkäpiitä piinaavalla jännityksellään ja jää vaivaamaan pääkoppaa pitkäksi aikaa. Että esikoiskirja voikin olla näin hyvä ja kirjailija kerralla valmis!
 Kirjoittajana eteläafrikkalaissyntyinen Airth ei tosin ole eilisen teeren poikia, mutta tyyli on aiemmin ollut toinen. Hän on toiminut pitkään uutistoimisto Reutersin ulkomaankirjeenvaihtajana.
 Mutta Pimeyden virrassa Rennie Airth menee kauaksi uutisvirrasta ja vie lukijansa vuosikymmenten taakse. Eletään helteistä kesää 1921 Englannissa. Maaseudulla Surreyssä Highfieldin kylän raukean pitkän viikonlopun päättää komean talon murhenäytelmä. Koko perhe on joutunut joukkomurhan uhriksi.
 Onko kyseessä käsistä riistäytynyt ryöstöyritys vai psykopaatin verityö, sitä ryhtyy selvittämään Scotland Yardin komisario John Madden apunaan vihreä, mutta innokas etsivä Billy Styles.
 Madden on mies, joka kantaa ensimmäisen maailmansodan taakkaa harteillaan ja sen paino on raskas. Henkilökohtaisessa elämässä kärsityt menetykset ja sotakokemukset ovat muokanneet miehen, jonka elämässä on vain työ ja siksi se on tehtävä hyvin.
 Kuten dekkareihin kuuluu, pääsevät Maddenin miehet vähä vähältä murhaajan jäljille, mutta tämäkin on uudelleen liikkeellä. Asetelma "ehtiikö poliisi ennen uutta iskua" on ehkä satoja kertoja ennenkin kerrottu, mutta Rennie Airth osaa kiristää jännityksen äärimmilleen. Ja sittenkin loppukoukkua seuraa vielä uusia yllätyksiä.
Pimeyden virta on paljon enemmän kuin yhden takaa-ajon kuvaus. Sekä Maddenin että murhaajan mielenliikkeitä seuraamalla se nousee yleispäteväksi kuvaukseksi sodan mielettömyydestä ja sen seurauksista pitkälle sen jälkeen, kun aseet ovat vaienneet. Airth ei kuitenkaan saarnaa sanomaansa, vaan kirjoittaa yhden kaikkien aikojen komeimmista psykologisista jännäreistä.
 Kustantajan mukaan Pimeyden virta  on trilogian avausosa. Parhaillaan valmistumassa oleva seuraava kirja sijoittuu vuoteen 1932 ja heijastaa jo tulevan sodan ensimmäisiä värähdyksiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti