keskiviikko 30. lokakuuta 2019

Hulvaton Hotakainen


Kari Hotakainen: Juoksuhaudantie. 334 sivua. WSOY.
Julkaistu Kansan Uutisissa 22.11.2002.

Unohtakaa samaa levyä loputtomiin vyöryttävä Tervo. Suomalaisen nykykirjallisuuden johtava humoristi on Kari Hotakainen. Tosin Hotakainen ei ole pelkästään kuoliaaksinaurattaja. Humoristisimmillaankin hänen kirjoissaan on myös traaginen puolensa.
 Hotakaisen edellinen romaani Sydänkohtauksia oli läkähdyttävän hauska kertomus miehen pakkomielteestä väkivaltaelokuviin. Kun Kummisetä-elokuvan kuvaukset alkoivat Pohjois-Helsingissä Maunulassa, suistui mies lopullisesti radaltaan ja vain miehen järkevä nainen pelasti sen mitä pelastettavissa oli.
 Myös Juoksuhaudantiessä miehellä, Matti Virtasella, on polttava intohimonsa. Pelastaakseen perheensä hänen on hankittava omakotitalo.
 Perheensä Matti Virtanen menettää huhtikuussa kesken Ruotsi-ottelun Suomen ylivoimapelin aikana. Helminen syöttää Karalahdelle, jonka laukaus osuu tolppaan.
 Menetyksen syy on yksi nyrkin isku, yksi ainoa. Kun nainen sanoo oikein pahasti, niin jopa kotirintamamies saattaa menettää malttinsa ja niin käy Matti Virtaselle. Siitä huolimatta, että hän on naisten vapaussodan kotirintamamiehenä hoitanut kotityöt ja ymmärtänyt naista ja pannut täytäntöön laajamittaisia operaatioita tämän vapauttamiseksi lieden äärestä.
 Matti Virtanen ymmärtää, että hän voi saada perheensä takaisin vain ostamalla sille omakotitalon. Aina kerrostaloissa asuneena Virtanen ryhtyy perusteellisesti tutustumaan valitsemaansa uuteen elämänmuotoon. Hän juoksee pientaloalueella, seuraa sen elämää kiikareilla ja nauhoittaa nauhurilla sen ääniä.
 Vastaansa Virtanen saa ymmärtämättömät pientaloasukkaat ja epämiellyttävät kiinteistövälittäjät. Mutta hän ei hellitä. Kotirintamamies tietää mitä haluaa, mutta ei sitä, miten sen saa.
 Kari Hotakaisen kieli soljuu jälleen kerran nautittavasti. Hän on tarkka yksityiskohdille ja irrottelee nautittavasti sortumatta silti populistiseen huuleiluun. Hänen huumorinsa on hienovireisen hauskaa vaan ei halpaa.
 Virtasen lisäksi romaanissa ovat äänessä vaimo, sotaveteraani, välittäjä, viranomainen, naapuri ja häiritty omakotiasukas. Yhdessä he luovat vaikuttavan kokonaisuuden suomalaisen elämää suuremmasta unelmasta, omakotitalon hankinnasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti