torstai 31. lokakuuta 2019

Naiskaupan karut kasvot


Kim Småge: Elävänä haudatut (Containerkvinnen). Suomentanut Päivi Kivelä. 261 sivua. Book Studio.
Julkaistu Kansan Uutisissa 12.11.2004.

Pohjolan dekkarivaltikka on totta vie siirtynyt Ruotsista Norjaan ruotsalaiskirjailijoiden kynien tylsyessä. Henning Mankell on ollut Wallander-sarjan jälkeen pettymys, Håkan Nesserin van Veeterenit ovat tylsiä ja sisällöllisesti tyhjää täynnä eivätkä Åke Edwardsonin Winteritkään oikein nouse massasta.
 Mutta Norjassa hyviä kirjailijoita — ja nimenomaan naisdekkaristeja — riittää. Anne Holtin, Karin Fossumin ja Unni Lindellin jälkeen tutustutaan uuteen löytöön, Kim Smågeen, jonka Elävänä haudatut on erinomainen suomennosavaus.
 Samalla se on vähän erikoinen avaus, sillä Trondheimin poliisin ylikonstaapelin Anne-kin Halvorsenin tutkimuksista kertova sarja alkaa keskeltä. Tätä ennen Halvorsen oli esiintynyt jo yhdessä novellissa ja kahden romaanin päähenkilönä. Norjassa vuonna 1997 ilmestyneen Elävänä haudattujen jälkeen on ilmestynyt vielä yksi Halvorsen-dekkari.
 Norjalaiskritiikkien perusteella Elävänä haudatut ei ole edes parasta Smågea. Todella kiinnostavaa nähdä, minkälaisia ovat aiemmat Halvorsen-dekkarit, kun kustantaja toivottavasti nekin julkaisee, sillä Elävänä haudatut nousee vaivatta pohjoismaisen nykydekkarin kärkeen.
 Anne-kin Halvorsen värisee vilusta Trondheimin satamassa Nyhavnassa. Satama-alueelle on murhattu puliukko ja Anne-kin on tutkimassa juttua parinsa Vangin kanssa, kun poliisikoira vainuaa jotakin sataman suuresta roskasäiliöstä. Sieltä rakennusjätteiden alta löytyy kolme nuorta naista. Kaksi on kuollut, yksi heikosti elossa.
 Kim Småge kirjoittaa dekkarin muodossa kansainvälisestä itäeurooppalaisten, tässä tapauksessa venäläisten, naisten salakaupasta seksiorjiksi rikkaaseen länteen.
 Vaikka kirja on seitsemän vuotta vanha, ei sen ajankohtaisuus ole kadonnut minnekään. Kansainvälisen siirtolaisliiton kaksi vuotta sitten ilmestyneen tutkimuksen mukaan venäläisnaisten salakuljetusta harjoitetaan ainakin 43 maassa. Pelkästään vuonna 1997 entisen Neuvostoliiton alueen maista salakuljetettiin yli 100 000 naista ja lasta seksityöläisiksi. Nykyistä lukumäärää ei kukaan tiedä.
Elävänä haudatut ei kuitenkaan ole mikään sosiaaliraportti, vaan täysiverinen rikoskirja. Yhtäällä poliisit selvittävät naiskaupan taustoja, toisaalla etsivät sairaalasta karannutta "Varpusta" ja kolmannella taholla Varpunen itse pakenee tappajia rahattomana ja kielitaidottomana.
 Tavanomaisen poliisitutkinnan kuvauksen lisäksi Kim Smågella on varattuna lukijalle hurjia ja traagisia yllätyskäänteitä useamman tavanomaisen dekkarin tarpeisiin.
 Anne-kin Halvorsen osoittautuu mielenkiintoiseksi, tosin ehkä vähän etäiseksi, jäseneksi Pohjolan dekkaripoliisien joukkoon. Etäisyyteen vaikuttanee se, että sarja alkaa keskeltä. Alkukielellä lukijat tietänevät Anne-kinin taustoista tässä vaiheessa jo paljon enemmän.
Elävänä haudatut on verraton avaus uudelta tuttavuudelta Kim Smågelta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti