Erik Axl Sund: Varistyttö. Suomentanut Kari Koski. Otava 2014. 415 sivua.
Julkaistu Kansan Uutisissa 11.4.2014.
Maailman parhaiden dekkareiden kotimaassa Ruotsissakin on niin, että kun yksi keksii tuottoisan idean, niin matkijat tulevat heti perässä. Stieg Larssonin Lisbeth Salander -trilogia käynnisti tyylin, jossa kymmenosaisen mieskomisariosta kertovan sarjan sijaan tarina muotoutuu kolmen romaanin kokonaisuudessa ja päähenkilö on nainen.
Uusin suomennos tässä genressä on kahden mieskirjailijan nimimerkillä Erik Axl Sund kirjoittama Varistyttö. Ei pahaa sanaa jäljittelystä, tai ainakin vaikutteiden ottamisesta, jos sen tekee näin taitavasti.
Varistyttö on hirveä ja hirveän koukuttava kirja. Se kertoo lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä juuri niin kuin ruotsalaiset tällaisen sosiaalidekkarin osaavat paremmin kuin missään muualla.
Tällä kertaa hyväksikäytetty kostaa aikuiseksi kasvettuaan. Mutta uhreiksi joutuvatkin nuoret pojat. Se alkaa selvitä Tukholman poliisille ja etenkin tutkimusten johtoon joutuvalle Jeannette Kihlbergille, kun metroasemalta löytyy jätesäkissä ensimmäinen pojan ruumis.
Hirveä väkivalta on myös tyypillistä tiedostaville ruotsalaisdekkareille ja sitä Varistytössä riittää vielä enemmän kuin tavanomaisesti.
Jeannette Kihlbergin ohella vahvan henkilökuvauksen toiseksi päähahmoksi nousee koko ajan kasvava psykoterapeutti Sofia Zetterlund. Heistä ja heidän lähipiiristään kuoriutuu yllättäviä kaksoisrooleja ja lukija pysyy miellyttävällä tavalla epätietoisena siitä, mihin suuntaan tarina on kulkeutumassa.
Varistyttö muodostaa vasta ensimmäisen kolmanneksen samannimisestä trilogiasta. Ikävä yllätys pitää tapahtua, ellei kokonaisuus ole parasta, mitä alalla on tapahtunut ennen Stieg Larssonia ja ehkä häntä ennenkin. Erik Axl Sund -nimimerkin muodostavat Jerker Eriksson ja Håkan Axlander Sundquist pureutuvat puistattavasti hyväksikäyttäjän kieroutuneeseen ajatteluun ja selityksiin. Hyväksikäytetyn he rinnastavat aikuisten hyväksikäyttämiin Sierra Leonen lapsisotilaisiin.
Otava julkaisee koko tarinan miellyttävän nopeassa tahdissa, mistä kiitokset. Unissakulkija ilmestyy kesäkuussa ja tarinan päättävä Varjojen huone lokakuussa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti