keskiviikko 4. joulukuuta 2019

Taloussotaa Moskovassa

Camilla Grebe ja Paul Leander-Engström: Pietarin kapellimestari. Suom.: Pekka Marjamäki. 
Julkaistu Kansan Uutisissa 13.3.2015.

Trillerivuosi sai lentävän lähdön ruotsalaisen kirjoittajaparin tammikuussa ilmestyneessä teoksessa Pietarin kapellimestari. Muodikkaasti kahden kirjoittajan yhteisjännärissä Camilla Grebe vastaa kolmen dekkarin kokemuksella sujuvasta juonenkuljetuksesta, mutta kirjan varsinainen paukku ovat Paul Leander-Engströmin omat kokemukset venäläisten investointipankkien rakentamisesta Neuvostoliiton jälkeiseen Moskovaan. Tässä työssä hän seurusteli poliitikkojen ja oligarkkien kanssa, ja piti tapaamisistaan päiväkirjaa.

Paul Leander-Engstgröm eli Moskovassa aikana, jolloin avoin gangsterismi muuttui vähitellen oligarkkien vähemmän avoimeksi taloussodaksi suuromaisuuksista. Pietarin kapellimestari tapahtuu kymmenen vuotta sitten. Bisnesimperiumeja syntyy ja toisia sortuu. Liiketoimintaa tehostetaan aitoon mafiatyyliin palkkamurhaajien avulla.

Pietarin kapellimestari kertoo ruotsalaisesta lakimiehestä ja investointipankkiirista, jotka joutuvat pelinappuloiksi taistelussa suuren öljy-yhtiön omistuksesta. Henkilöiden ja yhtiöiden nimet ovat keksittyjä, mutta yhtäläisyydet Jukos-yhtiöstä öljyjättiä tavoitelleeseen Mihail Hodorkovskiin ovat ilmiselvät.

Pietarin kapellimestarin mukaan kaikki keinot olivat taloussodassa sallittuja vielä 2000-luvun ensimmäisinä vuosina, mutta raja tuli vastaan, kun oligarkki sekaantui politiikkaan presidenttiä vastaan.

Pietarin kapellimestari tyrmää ruotsalaiseksikin nykyjännäriksi poikkeuksellisella väkivalallaan, mutta tässä tapauksessa se lienee perusteltua ja totuudenmukaista.

Greben ja Leander-Engströmin tiedot ja taidot täydentävät erinomaisesti toisiaan. Trilogian seuraavia osia jää odottamaan vesi kielellä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti