tiistai 3. joulukuuta 2019

Hämeen hurjat törmäilevät taas


Tapani Bagge: Havannan kuu. Crimetime 2014. 173 sivua.
Julkaistu Kansan Uutisissa 16.5.2014.

Hypertuotteliaan Tapani Baggen leukaileva kielenkäyttö toimii parhaiten hänen Hämeenlinnan luuserirosvoista kertovassa sarjassaan. Pikkukonnien törmäily on hervotonta viihdettä. Sarjan edellisestä osasta ehti vierähtää jo kuusi vuotta, mutta keväällä ilmestynyt Havannan kuu osoittaa Baggen olevan edelleen iskussa tämänkin sarjansa kanssa.

Keravalta, Baggen kirjojen toisesta vakiokaupungista, lähdetään pakoon kovempia konnia ja pari vuotta myöhemmin Häkkisen veljekset Make ja Jamppa saavat Hämeenlinnassa kuningasidean siepata miljonääripankkiirin tytär, hankkia miljoonalunnaat ja vaihtaa maisemaa Havannan kuun alle.

Baggen aiempien kirjojen lukijat osaavat jo odottaa vähä-älyisten pikkurikollisten armotonta sähellystä. Sekä vahvoja naisia, jotka pompottelevat heitä.

Näistä asetelmista herkullisin parivaljakko on tähän asti ollut poliisi-Leila ja konna-Allu, mutta Havannan kuussa Bagge irrottelee vielä kovemmille kierrosluvuille uusin romanssein. Hautaustoimiston Juulian ja koko ajan nukahtelevan kovanaama Hossin rakkaustarina on suorastaan hellyttävä. Maken ja Jampan sieppaama Ele Aleniusta ihaileva Taina taas pyörittää kaksikkoa miten tahtoo.

Ranskassa samaan aikaan tapahtuva sieppausdraama uhkaa heittää Baggen teoksen jo ylikierroksille, mutta tässä tyylilajissa se ei oikeastaan ole mahdollista.

Havannan kuussa on onneksi vain 173 sivua. Ne kirja kantaa nautittavasti, mutta paksummassa kirjassa hurtti meno muuttuisi varmaan jo rasittavaksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti