maanantai 9. joulukuuta 2019

Staffan Häyhä tappaa taas

Ingar Johnsrud: Risti. Suomentanut Jonna Joskitt-Pöyry. Like 2019. 427 sivua.
Julkaistu Kansan Uutisissa 10.5.2019.

Norjalainen toimittaja Ingar Johnsrud astui kaksi vuotta sitten tyylikkäästi Jo Nesbøltä vapaiksi jääneisiin maansa dekkarikuninkaan saappaisiin huimalla esikoisellaan Wieniläisveljeskunta. 1930-luvun rotuopeista ammentanut poliisiromaanin, poliittisen jännityksen ja trillerin yhdistelmä toi näyttämölle tehokakskko Fredrik Beierin ja Kafa Iqbalin.

Wieniläisveljeskunnassa selviteltiin eristyneessä uskonlahkossa tapahtunutta joukkomurhaa ja maailmanlopun viruksen aiheuttamaa uhkaa. Hyytävä palkkatappaja Staffan Häyhä saatiin kiinni, mutta suuret kuviot jäivät auki. Kuka on toimintaa ohjaileva Valas ja mikä on taustalla vaikuttava Organisaatio?

Tarina jatkui Metsästäjässä ja nyt on vuorossa uljas finaali, kun Johnsrud laittaa kaiken taitonsa ja huikean mielikuvituksen peliin Ristissä. Trilogiasta muodostuu upea, monikerroksinen salaliittotarina, joka lajin kaikkien sääntöjen mukaan huipentuu nautittavaan ja jalat alta vievään yllätykseen finaalivaiheessa.

Ristissä Staffan Häyhä tappaa taas. Uhrit ovat päässeet liian lähelle Organisaation salaisuuksia. 1930-luvun rotuoppien sijaan taustatarina kurottaa 1940-luvulle kylmän sodan alkuun.

Tämä tarina lienee nyt tässä, mutta Johnsrud kehittäköön Fredrik Beierin ja Kafa Iqbalin varalle pikaisesti uuden katalan suunnitelman.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti