keskiviikko 4. joulukuuta 2019

Lahden kuohuva 1920-luku


Timo Sandberg: Häränsilmä. Karisto 2015. 350 sivua.
Julkaistu Kansan Uutisissa 16.2.2015.

Vihdoinkin vakavasti otettava poliittinen jännitysromaani Suomen dramaattisesta lähihistoriasta. Siltä tuntui toissa vuonna, kun kokenut Timo Sandberg otti Heittola-romaanien välissä uuden suunnan 1920-luvun Lahteen sijoittuvassa Mustamäessä. Se saikin ansaitusti Vuoden johtolanka -palkinnon.

Vaan mitä tekevät palkintoraadit nyt, kun Sandberg pistää tammikuussa ilmestyneessä Häränsilmässä vielä paremmaksi? Pirtun salakuljetus, kahden poliisin murhat sekä varsinkin vuoden 1918 edelleen raskas perintö sekoittuvat täyteläisesti jo edellisessä romaanissa kuvattujen henkilöiden elämään kun ollaan vuodessa 1927.

Häränsilmä nousee yli dekkari-määritelmän painavaksi historialliseksi romaaniksi, jonka kehyksiä edellä mainittujen lisäksi ovat Lahden radiomastojen rakentaminen sekä 30 viikkoa kestänyt työnantajien tappioon päättynyt metallin työsulku, jolla ”punikit” yritettiin puhdistaa työpaikoilta.
Aineksia on lukemattomia, mutta Sandberg paketoi yhden historian vaiheen napakasti 350 sivuun.

Häränsilmä on Lahden kupeessa sijaitseva lampi, jonka rannalla sisällissodassa juuri ja juuri teloituskomppanialta säästynyt edellisestä romaanista tuttu suutari August muiden viinamäen miesten tapaan lääkitsee haavojaan. Henki säästyi, mutta sielu on rikki. Hänen poikansa Ismo taas on parempaan huomiseen uskova työväenliikkeen mies, joka metallin sulun takia pääsee radiomastoja rakentamaan.

Kummankin romaanin keskushenkilö on etsiväkonstaapeli Otso Kekki, joka tasapainoilee oikeistohenkisen poliisilaitoksen ja Reunanpalstalla asuvan työväestön välillä. Kekki on sitten edellisen romaanin saanut Helsingissä koulutusta uusiin tutkintamenetelmiin, mutta Lahden poliisilaitoksella muutosvastarinta sormenjälkien selvittämiseen on kova.

Sandberg kuvaa elävästi Lahtea ja sen ihmisiä aikana, jolloin Suomessa vasta haaveiltiin demokratiasta – toisten haaveillessa oikeistodiktatuurista. Juopa työväestön ja herrojen välillä on ylittämätön ja viha edelleen suurta. Iloa tuovat markkinat, iltamat ja uusi rautasänky, jonka jalkoja pitkin lutikat eivät pääse häiritsemään unta.

Ruotsin ja Tanskan kaltaisissa tv-sarjojen mahtimaissa Sandbergin aiheesta tehtäisiin laatudraamaa. Meillä eivät resurssit siihen riitä, mutta iloitaan erinomaisesta romaanista.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti