tiistai 3. joulukuuta 2019

Remes hälyttää uudesta varustelukierteestä


Ilkka Remes:  Horna. WSOY 2014. 406 sivua.
Julkaistu Kansan Uutisissa 24.10.2014.

Ilkka Remeksen 18. trillerissä uhka tulee taas kerran idästä. Pinnalta katsoen Horna on helppo kuitata Venäjällä pelottelemiseksi, mutta eivät Remeksen jännärit niin yksioikoisia ole. Ukrainan kriisistä vauhtia ottavassa Hornassa Remeksen syyttävä sormi osoittaa vanhoihin supervaltoihin Venäjään ja Yhdysvaltoihin, joiden välissä Suomi joutuu suureen vaaraan, mutta saa syyttää siitä myös itseään.

Romaanissa Suomi ja suomalaiset toimijat työskentelevät yhdessä amerikkalaisen sotilastiedustelun kanssa äärisalaisissa operaatioissa. Niiden paljastuminen yhdessä Suomen Nato-hakemuksen kanssa saa aikaan kyberhyökkäyksen, röyhkeitä ilmatilaloukkauksia sekä Venäjän joukkojen massiivisen keskittämisen Suomen rajoille.

Asetelmasta huolimatta Remes on kaukana russofobista, oikeastaan päinvastoin. Hän ymmärtää hyvin Venäjän huolta omasta turvallisuudestaan, onhan USA Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen käyttänyt voimaansa eri puolilla maailmaa ja Ukraina näyttää olevan uusin lenkki tässä ketjussa.

Remes on pilannut monta kirjaansa liiallisella vauhdilla ja liian uskomattomilla viime hetken pelastuksilla. Jännityksen rakentaminen on kääntynyt tahattoman komiikan puolelle. Tässäkin suhteessa Horna merkitsee paluuta hänen parhaimpiin kirjoihinsa. Trillerien tapahtumat eivät oikeastaan edes voi olla uskottavia, mutta Remes ei tällä kertaa sorru ylettömään liioitteluun.

Remeksen kirjoille on tyypillistä, että ne pohjautuvat todellisiin hankkeisiin, jotka tuntuvat olevan liian mahdottomia ollakseen totta. Tällä kertaa hän nostaa esiin Yhdysvaltain hallituksen ja aseteollisuuden ohjelman, jolla kilpavarustelu viedään aivan uudelle tasolle.

Prompt Global Strike -hanke on jo testivaiheessa. Tavoitteena on viisi kertaa ääntä nopeampi ydinohjus, jolla pääsee minne tahansa maapallolla muutamassa kymmenessä minuutissa. Hypersoniset ohjukset eivät jätä aikaa reagoinneille eikä analyyseille eikä niitä pystytä torjumaan. Venäjällä on käynnissä oma vastaava hankkeensa.

Wikipediassa Prompt Global Strike on valitettavasti dokumentoitu niin perusteellisesti, ettei kyseessä ole kirjailijan vilkas mielikuvitus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti