keskiviikko 27. marraskuuta 2019

Kriminaalipolitiikan varjomaailmassa

Anders Roslund & Börge Hellström: Kolme sekuntia. Suomentanut Sanna Manninen. 439 sivua, WSOY.
Julkaistu Kansan Uutisissa 23.12.2011.

Ruotsalaista dekkariperinnettä hienolla tavalla uudistava kirjoittajakaksikko Anders Roslund ja Börge Hellström iskee viidennellä romaanillaan kovemmin kuin koskaan. Kolme sekuntia on sietämättömän jännittävä tutkielma siitä, mitä tapahtuu, kun oikeusvaltio siirtyy laillisen toiminnan harmaalle alueelle.

Hoffman on mies ja Paula on hänen koodinimensä. Entinen ammattirikollinen on nyt kaksoiselämänsä varjon puolella poliisin lukuun toimiva puolalaisen huumemafian mies. Hän saa tehtäväkseen vallata toimeksiantajilleen Ruotsin ”suljetut markkinat”, siis vankiloissa tapahtuvan huumekaupan.

Siellä 4 000 huumeiden suurkuluttajaa on valmiina maksamaan aineista kolminkertaisen hinnan muurien ulkopuoliseen maailmaan verrattuna.

Ne jotka eivät pysty maksamaan rahalla, ovat vapauduttuaan pakotettuja tekemään töitä mafialle.

Poliisin näkökulmasta toimeksianto tarkoittaa sitä, että vuosia kestänyt peitehenkilöllisyyden rakentaminen on tuottanut tuloksen. Paula on edennyt organisaatiossa niin, että hänellä on mahdollisuus myös tuhota se.

Sen lisäksi on myös valtiovallan näkökulma. Operaatio-Paula on ollut pakko paljastaa maan korkeimmalle poliisi- ja lähes korkeimmalle valtiojohdolle. Miten käy, kun on vaara tulla julki, että valtion palkkalistalla on murhaajaksi epäilty mies?

Rikoksia tutkivat rikolliset muodostavat laillisuusvalvonnan harmaan alueen, joka kasvaa. Siihen pohjoismaisiakin poliiseja koulutetaan Yhdysvalloissa. Roslundin ja Hellströmin mukaan nämä soluttautujat ovat meidän aikamme lainsuojattomia. Paljastuessaan viranomaiset kieltävät heidät ja rikolliset hoitelevat omalla tavallaan.

Kolme sekuntia on hurja kuvaus myös ruotsalaisesta kriminaalihuollosta. Kirjoittajien mielestä viranomaiset sallivat huumeiden tuonnin vankilaan, koska huumeet rauhoittavat vankeja. Pilvessä olevat vangit tulevat halvemmaksi yhteiskunnalle.

Kaiken tämän lisäksi Kolme sekuntia on myös vuoden paras dekkari. Roslund ja Hellström kuvaavat yksityiskohtaisen mielenkiintoisesti, miten huumekauppa ulkomaailmasta vankilaan tapahtuu. Hoffmanin kujanjuoksu Aspåsin vankilassa ja tarinan huipentavat kolme sekuntia taas ovat tämän hetken parasta rikoskirjallisuutta koko maailmassa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti