keskiviikko 27. marraskuuta 2019

Rahalla ei saa ystäviä

Karo Hämäläinen: Erottaja. WSOY 2011, 460 sivua.
Julkaistu Kansan Uutisissa 16.9.2011.

Arvopaperi-lehden toimituspäällikön Karo Hämäläisen romaani Erottaja olisi tuskin voinut ilmestyä sopivampaan aikaan kuin elokuussa.

Kirja alkaa maanantaina 15.9. 2008, jolloin amerikkalainen investointipankki Lehman Brothers kaatuu ja finanssikriisi tulee lihaksi. Siitä pitäen läntisten maiden talous on horjunut ja tämä saattaa olla vasta tyyntä myrskyn edellä.

Varsinainen rytinä on ehkä vielä edessäpäin. Edessä, mutta lähellä.

Karo Hämäläinen vie lukijansa kulissien taakse katsomaan, millaista peliä miljoonilla euroilla ja ihmisten kohtaloilla pelataan.

Romaanin Erottaja on kolmen nälkäisen leijonan 1990-luvulla perustama varainhoitotalo. Se on myyty Ruotsiin, mutta tulossa uudelleen myyntiin. Perustajakolmikko haistaa uuden tilaisuuden. Mutta pätevätkö vanhat siteet ja entinen ystävyys uudessa finanssimaailmassa, joka sortuessaan tarjoaa tilaisuuden satumaisiin voittoihin tai sitten täydelliseen tuhoon?

Nyt eurokriisin yhteydessä puhutaan jatkuvasti sijoittajien ahneudesta. Investointimaailmaa hyvin tuntevan Karo Hämäläisen romaanin perusteella kyse on kuitenkin jostain monimutkaisemmasta asiasta. Erottajan perustajaosakkaat Rotta Oraspää, Krista Saukkonen ja Anders Sundström ovat jo kerran rahastaneet luomuksensa ja rikastuneet tavalla, joka palkansaajalle on mahdotonta ilman lottovoittoa. Silti kiihko tehdä lisää rahaa ajaa heidät pettävälle pohjalle. Kyse ei voi olla pelkästä ahneudesta, vaan ehkä pelihimon kaltaisesta huumasta todistaa omaa nerouttaan.

Erottaja voisi olla syksyn kotimainen ykkösromaani, mutta ei kuitenkaan ole. Finanssitrilleriksi kuvatussa teoksessa on aivan liikaa kaunokirjallista maalailua, joka latistaa sen tehoja.

Aluksi Karo Hämäläisen silmä yksityiskohdille suorastaan hurmaa lukijan. Hän tietää ja osoittaa, miten tyyli ja statussymbolit ovat aivan olennainen osa kirjassa kuvattua elämäntapaa. Kun hidastelu kuitenkin jatkuu ja jatkuu, romaanille kertyy mittaa lähes 500 sivua ja sitä tarina taas ei kanna.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti