keskiviikko 13. marraskuuta 2019

Kultti kutsuu kuolemaan

Marko Hautala: Itsevalaisevat. Tammi 2008. 239 sivua.
Julkaistu Kansan Uutisissa 5.9.2008.

Aiemmin mielenterveyshoitajana työskennellyt Marko Hautala on käyttänyt tietojaan ja taitojaan loistavalla tavalla synnyttäessään esikoisromaaninsa Itsevalaisevat. Ehkä elokuvakääntäjän työssä hän on puolestaan oppinut kertomaan tarinan niin että tuntuu.

Itsevalaisevat ei ole mikään trilleri eikä muukaan jännäri, vaan vaikuttava ja järkyttäväkin romaani kultin mahdista nuoriin ihmisiin.

Teini-ikäinen Iiris Rosvik katoaa sateisena iltana. Tarinaa hänen ympärillään kuorivat hiljalleen auki isä Elias, rippileirillä Iirikseen tutustunut epävarma Maunu sekä Maunua hoitava psykiatri Maaria.

Iiriksen on niellyt itsevalaisevista syvänmerenkaloista itselleen uskonnon kehittänyt tuhoava kultti.
Oikeasti juuri sellaista kulttia ei ole olemassakaan, mutta Hautala on yhdistellyt siihen oikeiden kulttien aineksia. Polttoainetta hän on saanut myös skitsofreenikkojen itselleen kehittämistä henkilökohtaisista ”uskonnoista.”

Aineksia romaaniin kertyi myös 1990-luvun satanismi-ilmiöstä, jonka Hautala on kertonut nähneensä läheltä. Silloin hän ymmärsi, miten täysin järjetönkin oppi on voimakas, jos se saa ihmisen oikealla hetkellä pauloihinsa.

Syvyyttä Marko Hautalan romaanille antavat monet tänä vuonna tapahtuneet nuorten järjettömät verityöt. Vaikka niissä ei mistään kultista olekaan kysymys, näyttävät nuorten ja aikuisten maailmat olevan monessa tapauksessa käsittämättömän kaukana toisistaan.

Tässä romaanissa kahden maailman kohtaamattomuuteen haetaan sisältöä kultista, mutta todellisessa elämässä monesta muustakin epämiellyttävästä ilmiöstä.

Itsevalaisevat on poikkeuksellisen valmis ja tehokas esikoinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti