torstai 28. marraskuuta 2019

Poliisi palaa näyttämölle


Jo Nesbø: Poliisi. Suomentanut Outi Menna. Johnny Kniga, 517 sivua.
Julkaistu Kansan Uutisissa 9.8.2013.

Dekkarien lukeminen on maailman turvallisin tapa pelotella itseään. Joutuu kulloinenkin sankari kuinka kiperään paikkaan tahansa, hän selviää vaikka hiuskarvan varassa, koska kirjasarjan täytyy jatkua.

Norjalaisen Jo Nesbøn kohdalla ei kuitenkaan voi olla aivan varma. Hän jätti vuosi sitten kovia kokeneen Harry Holen maahan makaamaan luoti päässä ja kaksi rinnassa. Nesbø ei dekkareissaan noudata tavanomaisia kaavoja, joten lukija jäi aidosti epätietoiseksi siitä, oliko tämä loistavan kirjasarjan loppu.

No eihän se ollut. Kesällä ilmestynyt Poliisi tosin pitää Harry Holen kohtalon piilossa pitkään, mutta kun Oslossa riehuu taas yksi sarjamurhaaja, on poliisikoulun opettajaksi siirtyneen Harryn aika palata kentälle. Sitä ennen lukija saa pohtia pitkään, kuka on se vaikeasti haavoittunut potilas, jota sairaalan kellarissa pidetään koomassa.

Jo Nesbøn dekkarit ovat osa lajityypin pohjoismaista kansainvälistä menestystä, mutta lajille tyypilliseen yhteiskunnalliseen ja realistiseen koulukuntaan ne eivät lukeudu. Harry Hole on supersankareiden sukua, vaikkakin haavoittuva sellainen.

Nesbø viihdyttää ja kiihdyttää, koska on siinä niin hyvä. Hän on tämän hetken kirjoittajista taitavin johtamaan lukijansa väärille jäljille ja yllättämään loppuratkaisuilla.

Ehkä jo hieman liiankin taitava, sillä lukija tietää, etteivät kirjan alussa ne kaikkein epäilyttävimmät henkilöt ainakaan ole syyllisiä.

Hänen kirjojensa poliisit jakautuvat korruptoituneisiin mätämuniin sekä sympaattisiin ja huipputaitaviin Harryn luotettuihin. Dekkarikaavasta Nesbø poikkeaa siinäkin, että molempia hän päästelee surutta pois päiviltä, kun kirjan juoni sitä vaatii.

Poliisi jatkaa edellisen kirjan Aave tarinaa. Muut Harry Hole -romaanit ovat itsenäisiä kertomuksia, mutta uutuutta on vaikea ymmärtää lukematta edellistä. Kertomus venäläisten pyörittämästä huumebisneksestä saa lopullisen ratkaisunsa vasta nyt, mutta samalla monta muuta tarinalinjaa jää avoimeksi ja uusia aukeaa.

Nyt ei tarvitsekaan arvuutella, jatkuuko sarja. Lopussa Nesbø tavallaan jo aloittaa seuraavan dekkarin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti