Arnaldur Indridason: Mies järvessä. Suomentanut Seija Holopainen. Blue Moon 2007. 315 sivua.
Julkaistu Kansan Uutisissa 9.11.2007.
Islantilaisen alakulon tulkki Arnaldur Indridason tarjoaa kaukaisen maan näkökulman DDR-keskusteluun, joka on käynyt Suomessa ennätyskuumana. Myös islantilaisia nuoria lähetettiin Itä-Saksaan opiskelemaan ja myös heidän tiensä vei kahtaalle. Toiset pettyivät reaalisosialismiin, toiset ryhtyivät turvallisuuspoliisin ilmiantajiksi.
Todella taitavan Indridasonin romaani lähtee liikkeelle järven pohjasta löytyvästä luurangosta ja siihen sidotusta neuvostovalmisteisesta radiolähettimestä. Erlendur Sveinssonin johtaman poliisiryhmän visaiseksi tehtäväksi tulee selvittää, kuka kuollut on.
Mies järvessä -romaanin asetelma muistuttaa Indridasonin parhaan teoksen, Haudanhiljaista, asetelmaa. Nykyajassa poliisit tutkivat ruumislöytöä ja rinnalla kulkee menneisyyden tarina siitä, mitkä tekijät johtivat tappoon tai murhaan. Kuka sen teki, ei ole niin olennaista.
Tämän kirjan menneisyydessä ollaan 1950-luvun Leipzigissa. Sosialismin rakentamisen ongelmat ja varsinkin Unkarin kansannousu herättävät muutamankin Tuomaan epäilemään, ettei vastaava järjestelmä Islannissa ehkä sittenkään ole toivottava.
Romaanin nykyajassa yksi silloinen opiskelija muistelee tuota aikaa ja siihen liittynyttä petosta. Hän on samanlainen menneisyyden vanki kuin Indridasonin vakiohahmo Erlendur, joka ei pääse koskaan eroon lapsena kokemastaan lumimyrskystä, johon hän menetti pikkuveljensä.
Arnaldur Indridason on äärettömän intensiivinen kertoja, pohjoismainen nykydekkaristi parhaimmillaan. Hän on myös riittävän omaperäinen, vaikka Erlendur onkin juuri niin murheellinen poliisimies kuin he tahtovat pohjoismaisissa poliisikirjoissa aina olla.
Satumaisilta kuulostavat paikan ja ihmisten nimet, ja yleensäkin vahvasti läsnä oleva islantilainen miljöö tuovat hänen kirjoihinsa sen oman kosketuksen, jolla Indridason erottautuu alan kärkinimiin.
Erlendurin synkkyyteenkin saadaan ehkä vähän piristystä seuraavassa kirjassa, koska erakon elämään on astunut nainen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti