tiistai 19. marraskuuta 2019

Maa vailla rikollisuutta

Tom Rob Smith: Lapsi 44. Suomentanut Heikki Karjalainen.Tammi 2009, 420 sivua.
Julkaistu Kansan Uutisissa 18.6.2009.

Monikin kirjoittaja osaa luoda jännitystä, mutta vain harva saa aikaan niin ahdistavan ajankuvan kuin englantilainen Tom Rob Smith esikoisessaan.

Lapsi 44 tapahtuu Neuvostoliitossa vuonna 1956. Virallisen opin mukaan maassa ei ole kapitalistisen yhteiskunnan vitsauksiin kuuluvaa rikollisuutta. Silti valtion turvallisuusministeriön MGB:n virkamies Lev Demidov huomaa, että junaradan varressa Moskovasta itään ja etelään joku murhaa lapsia. Sarjamurhaajalla on kymmeniä uhreja. Yksi on hänen työtoverinsa poika, jonka Lev on kivenkovaan väittänyt joutuneen onnettomuuden uhriksi.

Kirjailija Smith pistää päähenkilönsä mahdottomaan tilanteeseen. Jos Lev Demidov ei tee mitään, murhaaja saa jatkaa kaikessa rauhassa.

Ja jos puuttuu asiaan, Demidov kyseenalaistaa virallisen neuvosto-opin ja saa kansanvihollisen leiman otsaansa. Siitä on lyhyt matka, että niskaan tulee jotain muutakin.

Lapsi 44 tavoittaa ällistyttävällä tavalla totalitaarisen valtion luoman vainoharhaisen ja ahdistavan tunnelman. Se yhtä aikaa imaisee lukijansa koukkuun ja saa näkemään painajaisia kuvallaan, joka kerran oli tosi. Tältä elämän diktatuurissa täytyy tuntua.

Lev Demidov on suuren isänmaallisen sodan sankari, joka turvallisuusministeriössä ja Lubjankan kellareissa noudattaa kyselemättä stalinilaista komentoa. Kuka tahansa myöntää olevansa kansanvihollinen, kun oikeilla menetelmillä kysytään.

Mutta jäljittäessään ulkomaalaisiakin palvellutta eläinlääkäriä Demidovin usko alkaa hiipua. Hän huomaa miehen olevan syytön ja silti lääkäri kuulusteluissa myöntää syyllisyytensä ja antaa ilmi vielä muitakin epäilyttäviä henkilöitä.

Kohta Lev Demidov itsekin pakenee entisiä työtovereitaan.

Järisyttävä jännäri.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti