keskiviikko 13. marraskuuta 2019

Onko Anna Mäki Suomen tyhmin naispoliisi?

Max Manner: Demi-Sec. Minerva Crime 2008. 303 sivua.
Julkaistu Kansan Uutisissa 19.6.2008.

Salaperäinen nimimerkki Max Manner on nyt saanut julkaistua toisen kirjan ylikomisario Anna Mäen tutkimuksista. Kun ensimmäinen kirja Revanssi ilmestyi viime vuonna, niin kehuin arviossasi sen alkua ja aihetta, mutta paljon muuta plusmerkkistä en romaanista silloin löytänytkään.

Uudessa Anna Mäki -dekkarissa lähtö ei ole yhtä lupaava eikä aihekaan. Edellisessä romaanissa politiikassa eteenpäin nouseva mies joutui kiristyksen kohteeksi, mutta nyt rikoksena on mitä tavanomaisin jännärien aihe - kansainvälinen huumekauppa.

Kokonaisuutena Demi-sec rullaa kyllä hieman jouheammin kuin Revanssi, mutta tarina tökkii yhä pahasti. Tulevat käänteet on helppo arvata, vaikka ne on tarkoitettu yllättäviksi.

Romaanissa tapahtumat kiitävät Turusta Luxemburgiin ja sieltä loppuselvittelyä varten vielä Nizzaan. Tarinassa tavoitellaan selvästi Ilkka Remes -tyylistä seikkailua, mutta siinä ei onnistuta yritystä enempää, vaikka tekijän kerrotaan asuvan Luxemburgissa ja käyneen Nizzassakin.

Ja sitten vielä itse päähenkilö! Ylikomisario Anna Mäki ei tunnu vaikuttavan kirjan tapahtumaan juuri muutoin kuin hölmöilemällä ja olemalla hyväuskoinen miestä kaipaava naikkonen, joka pelkää jäävänsä vanhaksi piiaksi.

Koko kirjan loppupuolen  ylikomisario on tahdoton paketti, jota roistot kuljettelevat matkassaan. Anna Mäki taitaa olla maailman tyhmin naispoliisi?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti