tiistai 26. marraskuuta 2019

Kauhu tuli ruotsalaisdekkariin

Lars Kepler: Hypnotisoija. Suomentanut Saara  Villa. 608 sivua, Tammi.
Julkaistu Kansan Uutisissa 11.6.2010.

Lars Keplerin Hypnotisoija oli viime kesänä ilmestyessään kohutapaus Ruotsissa. Kirjoittaja on nimimerkki, joka esiintyi laatikkopäisenä naishahmona. Tarina poikkeaa täysin perinteisestä ruotsalaisdekkarista vauhdillaan, raakuudellaan ja jopa kauhuelementeillään.

Nyt tiedämme, että nimimerkin takana on kirjailijapariskunta Alexander Ahndoril ja Alexandra Coelho Ahndoril. Herra Ahndorililla on takanaan kahdeksan romaania ja viisitoista näytelmää. Romaaneista tuorein, The Director, sekoittaa totta ja tarua Ingmar Bergmanista ohjaamassa elokuvasta Talven valoa. Rouva Ahndorilta on aiemmin suomennettu romaani Tyko Brahen tähtitaivas.

Ehkä ruotsalaisten kirjallisuuspiirien närkästys maassa aina vain raivoavaa dekkaribuumia kohtaan ei ole kokonaan vailla pohjaa, koska tämäkin arvostettu kaksikko vaihtaa viihteeseen.

Hypnotisoija on 600-sivuinen järkäle, joka alkaa raa’alla joukkomurhalla ja päättyy veriseen välienselvittelyyn. Siinä välissä koetaan myös kosolti henkistä väkivaltaa.

Jännärin päähenkilöt ovat traumoihin erikoistunut lääkäri Erik Maria Bark ja rikoskomisario Joona Linna, jotka kohtaavat, kun murhatun perheen henkitoreissaan oleva teinipoika olisi saatava hypnoosiin kertomaan, mitä on nähnyt.

Kertomus on vähintään yllättävä ja vielä yllättävämmin Lars Kepler heittää alkuperäisen juonilangan sivurooliin ja marssittaa näyttämölle toisen, joka kohdistuu liian lähelle Barkia ja hänen menneisyyttään potilaita juuri hypnoosilla hoitaneena lääkärinä. Voi olettaa, että asiaan palataan tulevissa jatko-osissa.

Ahndorilit osaavat taitavina kirjailijoina asiansa. Hypnotisoija vie mukanaan ja välillä oikein pelottaakin. Lukemisesta jää kuitenkin tyhjä olo. Jännitystä jännityksen vuoksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti