torstai 28. marraskuuta 2019

Yritys jännitysromaaniksi

Christian  Rönnbacka: Operaatio troijalainen. 349 sivua, Bazar.
Julkaistu Kansan Uutisissa 10.2.2012.

Kustantaja leipoo sipoolaisesta vakuutusetsivä Christian Rönnbackasta Suomen dekkarigenren seuraavaa suurta nimeä. Näillä eväillä Next Big Thing saa vielä odottaa.

Poliisitaustan omaavan Rönnbackan helmikuun lopussa ilmestyvä Operaatio troijalainen kyntää samoja keskinkertaisen dekkarin vesiä kuin useimmat muutkin kotimaiset. Uskottavuutta haetaan poliisintyön asiantuntevalla kuvauksella ymmärtämättä, että kenen tahansa arkinen puurtaminen on enimmäkseen tylsää rutiinia. Niin myös poliisin.

Pahviset henkilöhahmot yllättävät vain omituisella käytöksellään.

Parempien dekkarien vaikutteet tulevat liiaksi pintaan.

Romaanin operaatio troijalainen on yritys soluttaa rikosylikonstaapeli Antti Hautalehto paljastamaan Suomessa toimiva kansainvälinen huumeliiga. Operaatioon päästään, kun noin puolet kirjasta on luettu. Sitten ruumiita alkaa tulla. Hautalehdolle, omaperäiselle yksinäiselle sudelle, on luvassa kolhu kolhun perään ennen kuin konnat ovat Vaalimaan rajalla kiikissä. Ja vielä sen jälkeenkin.

Antti Hautalehdon hahmosta tulee mieleen Jo Nesbøn norjalainen moniongelmainen sankari Harry Hole. Suomen Harry Holeako Rönnbacka pohjustaa sarjansa avauksessa?

Kansainvälisiä suurrikollisia romaanissa edustaa Ruotsin jugoslaavimafia. Vähän niin kuin Jens Lapiduksen loistavassa Tukholma-trilogiassa.

Näkemyksellisemmin peitetoimintaa käsiteltiin syksyllä suomennetussa Börge Hellströmin ja Anders Roslundin dekkarissa Kolme sekuntia.

Jos nuo ovat Christian Rönnbackan esikuvat, niin onnea vaan. Paljon on töitä edessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti