tiistai 26. marraskuuta 2019

Rankaisemattomia rikoksia

Börge Hellström & Anders Roslund: Tyttö katujen alta. WSOY 2010. 378 sivua.
Julkaistu Kansan Uutisissa 5.11.2010.

Suomalaiset, kuten suurin osa Eurooppaa, ovat lääpällään ruotsalaisten dekkarien edessä. Niistä on tullut Abba-yhtyeen kaltainen populaarikulttuurin vientituote.

Wallanderin, Larssonin, Marklundin ja monen muun menestyksen jatkoksi viimeistään nyt olisi syytä tutustua myös Börge Hellströmiin ja Anders Roslundiin. Kyseessä on nimittäin ruotsalaisen sosiaalidekkarin kaikkien aikojen pari ja Tyttö katujen alta jo neljäs suomennos heiltä. Kaksikon kaikki viisi romaania ovat olleet ehdolla Ruotsin parhaaksi dekkariksi ja parhaan pohjoismaisen dekkarin Lasiavain-palkinnon he saivat heti ensimmäisellä kirjallaan Peto.

Tyttö katujen alta iskee kylmäävästi myös nyky-Suomeen, ovathan sen aiheena katulapset ja hylättyjen romanialaisten lasten hirveä väärinkäyttö.

Tukholman alla olevissa tunneleissa todellakin asuu lapsia. Tukholmalaiselle kadulle on todella kuljetettu ja hylätty kerralla 43 romanialaista lasta.

Miksi ihmisiä asuu katujen alla? Siksi, että 1990-luvun alussa myös Ruotsissa oli lama ja säästöjä etsittiin sulkemalla mielenterveyspotilaiden hoitolaitoksia. Heidät yksinkertaisesti jätettiin kadulle selviämään.

Myös romanialaisia lapsia on dumpattu eurooppalaisten suurkaupunkien kaduille. Ei tosin siitä syystä, minkä Roslund & Hellström romaanissaan kertovat.

Roslund & Hellström tuntuisivat kirjoittavan kaikkien aikojen ruotsalaisdekkareita, koska he ovat niin tylyjä. Todellisuuteen ankkuroituvat dekkarit kertovat kamalasta yhteiskunnallisesta kehityksestä antamatta tuumaakaan periksi viihteen vaatimuksille. Heidän komisariossaan Ewert Grensissä ei ole mitään wallanderilaisia pehmentäviä piirteitä. Grens on yhden nuoruudenerehdyksensä takia pilannut koko elämänsä ja antaa sen myös näkyä ympäristölleen.

Grensin kautta Roslund & Hellström eivät myöskään päivittele, miten ruotsalainen yhteiskunta on muuttunut tällaiseksi. He paiskaavat kaiken karmeuden suoraan lukijan silmille. Romaanissa Tyttö katujen alta tapahtuu kammottavia rikoksia, mutta kukaan ei joudu vastuuseen mistään.
Totuus on heidän kirjoissaan armoton.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti