torstai 28. marraskuuta 2019

Harry pala palalta

Jo Nesbø: Aave. Suomentanut Outi Menna. Johnny Kniga 2012. 458 sivua.
Julkaistu Kansan Uutisissa 8.6.2012.

Kovia kokenut mies palaa kolmen vuoden tauon jälkeen Osloon. Takana on menestyksellinen ura murhatutkijana ja esimiesten piinaajana. Melkein kaikki ihmissuhteet ovat poikki.

Pohjoismaisten dekkarien tämänhetkinen kansainvälinen ykköstykki Jo Nesbø pisti kahdessa edellisessä Harry Hole -jännärissään liikkeelle lajityypin kauhistuttavimmat ja ovelimmat sarjamurhaajat.

Nesbøn ja Harry Holen tyyliin ei sovi kiertää samoja latuja liian monta kertaa. Sarjamurhaajatarinat saavat nyt jäädä. Harry palaa kotiin, koska hänen suuren rakkautensa Rakelin poika Oleg on pidätetty huumekaverinsa murhasta ja kaikki todisteet puhuvat Olegin syyllisyyden puolesta.

Harry Hole ei olisi Harry Hole, jos hän antautuisi noin vain kiistattomien todisteiden edessä.
Harry Hole on kahdeksassa edellisessä romaanissa rähjääntynyt mies, sisäisesti ja ulkoisesti. Edellisestä romaanista Panssarisydän muistoina ovat toisen keskisormen korvaava proteesi ja toisen posken läpäisevä arpi.

Nesbø on tavallaan pilkkonut Harrya pala palalta ja pistää sankarinsa kärsimään vielä lisää tämän etsiessä Oslon huumemarkkinoita hallitsevaa salaperäistä Aavetta, jolle myös Oleg ja tarinan alussa kuolemaa tekevä Gusto tekivät töitä diilereinä.

Ja kyllähän Jo Nesbø tämän osaa paremmin kuin kukaan muu tällä hetkellä. Harry Hole on kuin lännenelokuvien yksinäinen cowboy, joka tulee puhdistamaan kaupunkia. 458 sivun verran tarjolla on pihdeissään pitävää jännitystä, huimia yllätyksiä, riittävästi Harry Holen machoilua ja ylivoimaista päättelykykyä sekä paljon lisää arpia yksinäiseen sankariimme. Sekä jalat alta vievä lopetus.

Tarinan edetessä herää sellainenkin ajatus, että annosteleeko Jo Nesbø Harry Hole -kaavaansa jo liiankin tutuin keinoin. Tyly aloitus. Härkäpää-Harry puskemassa vastuksista välittämättä eteenpäin. Suvantokohtia Rakelin kanssa. Mahdottomia viime hetken pelastuksia. Harry, jolla tässä romaanissa ei ole edes poliisinvaltuuksia, askeleen edellä poliisia ylivoimaisen kontaktiverkkonsa ansiosta. Totaalisesti yliampuva kohtaus. Kaiken vielä kerran päälaelleen kääntävä lopetus.

Voi olla. Mutta toisaalta juuri noiden ainesten tarkan annostelun vuoksi uusi Harry Hole kuuluu aina vuoden odotetuimpiin dekkareihin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti