tiistai 19. marraskuuta 2019

Kevyt-noiria Norjasta

Kjell Ola Dahl: Neljäs tekijä. Suomentanut Outi Menna. Like 2009. 319 sivua.
Julkaistu Kansan Uutisissa 3.4.2009.

Kjell Ola Dahlin neljäs suomennos alkaa iskevästi. Oslolaispoliisi Frank Frølich törmää jonkinlaisessa terroristioperaatiossa lumoavaan ja tietysti niin salaperäiseen naiseen.

Kirja on tuskin päässyt alkuun, kun Frank on jo kokenut vakuutusmyyjä Walter Neffin kohtalon. Walter Neff joutuu sattumalta tapaamansa naisen koukkuun kaikkien aikojen film noir -elokuvassa Nainen ilman omaatuntoa (1944).

Takakannen lupaus modernista norjalaisesta noirista näyttää pitävän kutinsa.

Mutta Neljäs tekijä kadottaa jännitteensä heti lupaavan alun jälkeen. Aidossa film noirissa naisen koukkuun jääminen tietää miehen varmaa tuhoa. Modernissa noir-mukaelmassa poliisi on kirjailijan vakiosankari eikä siksi voi kadota kuvioista, vaikka joutuukin murhasta epäillyksi. Lupaava asetelma vesittyy heti kärkeen, kun lomalle komennettu Frank alkaa tutkia tapausta vapaalla eräänlaisena yksityisetsivänä.

Kjell Ola Dahl toisintaa noirin kuvastoa uutterasti. On mies, joka on huijattu salaperäisen naisen pauloihin ja taustalla on iso keikka, turmeltuneita rikkaita, vaihtuvia henkilöllisyyksiä ja jotain arvokasta, jota kaikki tavoittelevat. Vähän niin kuin muuatta Maltan haukkaa.

Lopputulos on kuitenkin sekavahko rikostutkinta, joka ei ensimmäisten sivujen jälkeen pidä otteessaan.

Kaikki pohjoismainen ei ole priimaa dekkareissakaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti