keskiviikko 13. marraskuuta 2019

Jännää menoa ex-presidenttien avustuksella

Brad Meltzer: Kohtalon kirja. Suomentanut Heikki Karjalainen. Bazar 2008, 556 sivua.
Julkaistu Kansan Uutisissa 3.10.2008.

Vuonna 1970 syntynyt amerikkalainen asianajaja Brad Meltzer on monipuolinen kirjoittaja ja jännäreidenkin tekijänä jo kokenut konkari. Hänen romaanejaan on käännetty 25 kielelle ja suomeksikin on Meltzeriltä on ilmestynyt  tätä ennen jo kolme kirjaa.

Kohtalon kirjan mainonnassa ei ole unohdettu mainita sitä, että tekijää on kirjansa rakentelussa ollut avustamassa kaksikin Yhdysvaltain entistä presidenttiä. He ovat dekkarien ystävänä tunnettu Bill Clinton ja George Bush vanhempi, jotka saavat kiitosta esipuheessakin.

Entisillä presidenteillä on ollut käyttöä, koska Meltzer on rakentanut tarinansa kuvitteellisen entisen presidentin Manningin toimiston ja toiminnan ympärille. Yhdysvalloissahan on tapana, että päätettyään toisen kautensa tai hävittyään vaalit presidentti ei katoa kulisseihin, vaan alkaa tekemään rahaa entisen asemansa loistolla.

Rahan kerääminen tapahtuu matkustelemalla pitkin maailmaa ja pitämällä hilpeitä puheita hirmuiseen hintaan niille, jotka ovat valmiita maksamaan ex-presidentin kättelystä ja  hetkellisestä seurasta. Parhaat maksajat pääsevät myös valokuvattaviksi vanhan valtionpäämiehen kera.

Ennen kaikkea Kohtalon kirja on romaani vallasta ja siitä luopumisen tuskasta. Vaaleissa hävinnyt presidentti huomaa äkkiä, että kahdeksantoista auton saattue on vaihtunut kahden auton saattueeseen, joka joutuu pysähtymään punaisissa valoissa. Kirjan opetuksiin kuuluu myös se, että kun vallanhimo ja rahanhimo yhtyvät, niin seuraukset ovat todella pahat.

Brad Meltzerin jännäri on taitavasti rakennettu, joskin paikoin uskottavuuden rajoja hipova. Jännitys kiihtyy loppuratkaisua kohden, jossa odottavat veriorgiat, joita ei voi suositella heikkohermoisille.
Aivan lopussa kuitenkin lukijan painajaista kevennetään sinisellä taivaalla, merituulella ja auringon paisteella. Väkivallan syövereistä pilkistää orastava rakkaus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti