Julkaistu Kansan Uutisissa 10.10.2008.
Putinin Venäjän toisinajattelijan Vladimir Sorokinin romaani yhdestä päivästä Venäjällä vuonna 2027 on hillittömän hervotonta luettavaa. Tavallaan poskettoman hauskakin. Nauru tuppaa kuitenkin jäämään kurkkuun kun ajattelee, että tämä voi joskus olla totta.
Siis mikä?
Romaanin todellisuudessa Venäjä on käynyt läpi Elpymisen aikakauden sen jälkeen, kun ”tajusi itsensä” noin vuonna 2009. Maata hallitsevan tsaarin isä Nikolai Platonovitš aloitti suojautumisen ulkomaailmalta laskemalla ensimmäisen kiven Länsimuuriin. Taistelu ulkoisia ja sisäisiä vastaan on ollut kiihkeää.
Eletään tsaari Iivana Julman (1530-1584) aikakauden uusintaa. Sieltä periytyvät myös metodit, joilla vihollinen kukistetaan. Pyhän Venäjän asiaa suojelevat opritšnikit, joiden hillittömällä terrorilla keskitettiin silloin ja keskitetään nytkin valta yksinvaltiaan käsiin.
Pyhän Venäjän palveluksessa seuraa yhden opritšnikin, Komjagan, ihan tavallista maanantaipäivää. Se alkaa lennokkaasti aatelisen hirttämisellä, tämän vaimon joukkoraiskauksella ja talon polttamisella sekä päättyy eliitti-opritšnikkien hillittömään irstailuun pomon saunassa. Tehdään ristinmerkkejä, päitä putoilee, Moskovan keskustassa ruoskitaan intelligentsijaa. Säätyläiset ruoskitaan sivummalla ja roskaväki laitakaupungilla.
Kaiken tämän Komjaga kertoo vilpittömän ihastuneena sekä itseensä että vallitseviin oloihin.
Vladimir Sorokinilla on epäilemättä painavat perusteet rakentaa juuri tällainen tulevaisuudenkuva Venäjästä. Neuvostoliiton aikana hänen kirjansa olivat pannassa. Nyky-Venäjällä niitä on julkaistu, mutta kirjat ovat päätynyt kiihkoilevien Putin-nuorten rovioille.
Arvi Pertun ilmeikäs suomennos on herkkua. Vauhdikas, värikäs, huvittava ja huolestuttava romaani..
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti