torstai 7. marraskuuta 2019

Missä seikkailu, missä jännitys?

Jeff Long: Tilinteon hetki (The Reckoning). Suomentanut Pauliina Klemola. 298 sivua. Like.
Julkaistu Kansan Uutisissa 3.6.2005.

Amerikkalaisen Jeff Longin edellinen dekkari Vuosi nolla sai loistavat arvostelut sekä meillä että muualla. Seikkailu ja trilleri voi olla myös älykästä luettavaa.
Odotukset olivat siis korkealla, kun kustantaja luonnehtii Tilinteon hetkeä yhdistelmäksi seikkailutrilleriä ja nerokasta mysteeriä.
Joku ei nyt ymmärrä Jeff Longin neroutta ja se voin olla myös minä. Mutta pitkäpiimäisempää ja teennäisempää jännäriä en ole lukenut sitten kestoinhokkini Håkan Nesserin uusimman. Tilinteon hetkessä ei ole sen alkuasetelmaa pidemmälle seikkailun tuntua eivätkä sen henkilöt kiinnosta niin pitkälle, että heidän kohtalostaan jaksaisi huolestua.
Tilinteon hetki kuuluu sarjaan hukkaan heitetyt hyvät ideat. Ollaan Kambodzassa etsimässä kuolleiden amerikkalaissotilaiden jäännöksiä. Free-journalisti Molly Drake uskoo olevansa elämänsä keikalla. Tästä huikea reportaasi New York Timesiin ja hän on kuuluisuus. Etsintöjen edetessä Molly löytää punakhemerien joukkohaudasta jotain, jonka vuoksi seurue karkotetaan paikalta. Lukijalle ei missään vaiheessa kerrota, mikä tämä sensaatio on.
Seurue on jo heittämässä hanskat tiskiin, kun he saavat kuuman vihjeen. Syvällä viidakossa odottaa todellinen aarre.
Mutta eihän se tietenkään mene niin. Vastaansa amerikkalaisretkue saa luonnonvoimat, epäluotettavat paikalliset oppaansa ja lopulta myös toisensa. Ja tietenkin lopulta paljastuu se menneisyys, jonka kanssa on tehtävä lopullisesti tilit selviksi.
Ei voi mitään. Jeff Longin tarina ja tapa kirjoittaa ovat äärimmäisen väsähtäneitä. Tusinatrilleritkin ovat usein viihdyttäviä, mutta Tilinteon hetki on pelkästään puuduttava.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti